PICU-design

Het NAPICU congres over psychiatrische intensive zorg units in Engeland van 11-13 september jl. leverde veel inspiratie op en nieuwe contacten. Een van de meest opvallende zaken voor mij was het hoge veiligheidsniveau wat wordt toegepast in de PICU’s (Psychiatric Intensive Care Units). Veel harde materialen, zware en robuuste afwerking (deuren, hang en sluitwerk), observatie ramen in elke patiëntenkamer, anti-barricade deuren, geavanceerde technieken om patiënten te monitoren, te observeren, noem maar op. Een PICU heeft qua ‘look & feel’ erg veel overeenkomsten met een forensische kliniek zoals wij die in Nederland kennen. Of we met onze HIC-ontwikkeling dezelfde kant op moeten gaan, is nog maar sterk de vraag. Vooralsnog is het afwerkingsniveau wat voor een HIC wordt aangereikt een goede mix van veilige en humane, patiëntvriendelijke oplossingen.

Veilige en humane oplossingen

Om te voorkomen dat de fysieke omgeving intimiderend is en juist een averechtse uitwerking heeft op patiënten wordt ook binnen PICU-design meer en meer gezocht naar alternatieven. Door kleurgebruik, materiaalgebruik (houtsoorten i.p.v. RVS) en technische oplossingen wordt geprobeerd het robuuste karakter en het accent op veiligheid wat af te zwakken en minder ‘zichtbaar’ te maken.  Nieuwe ruimtelijke concepten, aandacht voor routing en lay-out van een afdeling krijgen echter beduidend minder aandacht. Wellicht een mooi kans voor architecten om in dit ‘gat’ te duiken?!

observatie panel (mat)observatie panel

 

 

 

 

 

 

 

Face-to-face contact via een raam (in diverse maten), met de mogelijkheid om de privacy van de patiënt te respecteren. Door middel van een sleutel of een knop verandert het glas van helder naar mat en ondoorzichtig (nog wel licht doorlatend). Gekozen kan worden voor een kozijn van RVS of hout (beiden robuust en veilig). Er zijn ook varianten waarbij er een foto verwerkt kan worden in het glas en waarbij de privacy van beide kanten gereguleerd kan worden.

 

Petra van der Schaaf (Onderzoeker-Adviseur Healing environment/Evidence Based Design)
Oazis, Onderzoek & Advies

M 06 400 133 90
E   info@oazis.nl
W www.oazis.nl